jueves, 15 de septiembre de 2011

"Falling Skies", la versió alienígena de "The Walking Dead"

Televisió

E.T”,  “Alf”, “V”, “Independence Day”, “Mars Attacks”, “La guerra de los mundos i un llarg etcètera. La història del cinema i la televisió compta amb una inacabable llista de protagonistes vinguts d’altres planetes amb millors o pitjors intencions, segons cada cas.

Si ens fixem en els mítics “E.T” o “Alf”, per exemple, els encantadors extraterrestres són pacífics i només volen fer-se amics dels humans, una situació ben diferent a la de la majoria de visitants que omplen els arxius televisius i cinematogràfics, i que arriben a la terra amb intencions molt menys lloables i que busquen només fer-se amb el control de la terra i dels éssers que l’habiten.

Precisament en aquest segon grup hi podríem encabir Falling Skies”, una sèrie que explica com un grup d’humans lluita contra els extraterrestres que volen dominar la terra i que va arrasar en la seva estrena als Estats Units el passat mes de juny.


Detall del cartell de promoció de "Falling Skies"
La nova sèrie “estrella” de Cuatro

“Era a classe quan van arribar les naus, eren enormes... van dir que no els atacarien amb armes nuclears, perquè potser volien ser amics... però no, no ho volien ser...”. Així, amb la veu d’un nen acompanyant uns dibuixos infantils que recreen el moment de la invasió extraterrestre, Cuatro promocionava des de feia setmanes l’estrena de la que espera que sigui la seva nova sèrie “estrella”.

La trama s’inicia sis mesos després de l’arribada dels alienígenes a la terra. Per tant, sense saber molt bé el com i el per què d’aquesta invasió, el telespectador es troba amb un grup d’humans -coneguts com a la “resistència”-, que s’uneixen per provar de sobreviure als seus nous enemics a la ciutat nord-americana de Boston, arrasada pel caos i la destrucció.

El grup, dividit per jerarquies, prova de subsistir abastint-se com pot de menjar i lluitant contra els extraterrestres que es van trobant al seu pas. Tot sense oblidar que cadascun dels protagonistes de la sèrie carrega a la seva motxilla una història personal, fonamental també pel desenvolupament de la trama.

Resistència, màquines, invasió... vocabulari bèl·lic que es repeteix i es repetirà al llarg d’aquesta nova aventura en la qual el grup d’humans haurà d’enfrontar-se sense treva als alienígenes -denominats “deslizantes” o “polls”- per aconseguir el seu objectiu: “retirada, reagrupament, retorn i revenja”.

                                     

Reminiscències de temps millors

Amb un pressupost que moltes superproduccions nord-americanes envejarien, una factura immillorable i amb Steven Spielberg com a productor executiu, la millor de les cartes de presentació possibles, “Falling Skies” apuntava maneres.

Les expectatives eren més que grans, però un cop vistos els dos primers capítols dels deu que hi ha a la primera temporada, el resultat no acaba de convèncer. La manca d’acció, el poc nivell dels efectes especials i un guió bastant allunyat de l’excel·lència són sense cap dubte, els pitjors punts d’aquesta saga firmada per Robert Rodat (“Salvar al soldado Ryan”).

Això sense tenir en compte els excessius moments ensucrats que trenquen totalment el ritme de la història o la poca força de les trames secundàries que desvien l’atenció fins al límit d’arribar a punts tan paradoxals com per exemple que en tot un capítol d’una sèrie basada en extraterrestres no es vegi ni un sol extraterrestre. 

A més, és inevitable veure el toc - i en algun cas diria que fins i tot la inspiració directa- d’algunes escenes mítiques d’altres sèries com ara Lost”, “V” o “Battlestar galactica”; sense esmentar les incomptables similituds amb pel·lícules com “La guerra de los mundos” o “Independence Day”, entre d'altres.

Però sense cap mena de dubte, la referència més clara que ve al cap veient “Falling Skies” és The Walking Dead”, substituint això sí, els morts vivents per animalons de color verdós.


Cartell presentació "Falling Skies"

Cartell presentació "The Walking Dead"


 










Bones dades d’audiència per a una estrena fluixa

Sigui com sigui, i malgrat el debat entre partidaris i detractors de la sèrie que s’ha generat a les xarxes socials, el cert és que “Falling Skies” ha aconseguit una bona nota en el seu primer examen entre el públic espanyol. El primer i el segon capítol de la sèrie de Ciència Ficció protagonitzada per Noah Wyle (“Urgencias”) han aconseguit un 10,5% i un 11,2% d’audiència, respectivament.

Bones dades que caldrà comprovar si es mantenen al llarg de tota la temporada. De moment, per tots els que encara no els heu pogut veure, aquí els teniu. Això sí, espavileu perquè Cuatro només els mantindrà online durant una setmana després de la seva emissió.

La propera cita amb "Falling Skies" serà dimarts que ve a les 22.30h. De cara a llavors veurem si els alienígenes han fet els deures i han deixat de banda el regust a sèrie familiar en favor del ritme i l’acció i si finalment, "progressen adequadament”.

1 comentario:

  1. Hola Raquel,
    acabo de descobrir aquest blog teu i em sembla genial. Sóc un fan dels blogs i no paro de rastrejar per la xarxa... I estic totalment d'acord amb la teva entrada sobre Falling Skies. Jo la segueixo una mica per inèrcia, però crec que si fan una segona temporada no tindrà tanta sort.
    Apa, aviam si veig més entrades.
    Una abraçada.
    Manel Puente

    ResponderEliminar